doingword.com

Despre deplasarea de la Istanbul

August 15th, 2008

Dupa cum probabil stiti deja, AISS a organizat si in acest an o deplasare cu ocazia meciurilor din Liga Campionilor, de data aceasta la Istanbul, la meciul Galatasaray – Steaua. Daca anul trecut am asteptat pana in faza grupelor, acum am zis sa incepem devreme, iar deplasarea la Istanbul ni s-a parut o ocazie buna, data fiind distanta pana acolo si importanta meciului. Am demarat pregatirile imediat dupa tragrea la sorti, reusind sa obtinem intr-un final un pret – zicem noi – excelent pentru transport (avand in vedere ca au existat si oferte duble ca pret), cat si un interes sporit din partea userilor fcsteaua.ro (din pacate, nu am reusit sa mai gasim inca un autocar in timp util).

Deplasarea s-a facut cu un autocar, in care au fost membrii AISS si cei inscrisi direct de pe site. Plecarea s-a facut in jurul orei 20.30, din fata stadionului Ghencea, alaturi de alte autocare inchiriate de brigazile de la peluza nord si peluza sud. Drumul a decurs fara incidente majore, poate doar o anumita lipsa de pregatire a firmei de transport, legata de traseul pe care trebuia sa il urmam si de formalitatile vamale, lipsa de pregatire care ne-a facut sa ajungem in Istanbul in jurul orei 12.00, cu o intarziere de cateva ore. Nu ne-a parut chiar rau, drumul fiind in atmosfera specifica deplasarilor – cantece, diverse bauturi mai mult sau mai putin alcoolice, cateva opriri pentru realimentare si admirarea frumusetilor locale (copaci), etc. La intrarea in Istanbul ne-am intalnit cu alti suporteri stelisti veniti cu o masina personala, care ne-au condus pana la stadion (soferii necunoscand Istanbulul si neavand nici macar o harta); le multumim si pe aceasta cale.

Restul zilei, pana la inceperea meciului, a fost petrecut prin Istanbul; ne-am separat in grupuri de 2-3-5 persoane, am vizitat principalele atractii ale Istanbulului, am gustat din kebabul original turcesc, cat si din alte mancaruri specifice, am descoperit ca berea este extrem de greu de gasit, ca turcii sunt extrem de prietenosi atunci cand li se ofera ocazia de a-ti vinde ceva, ca au un sistem de transport destul de putin dezvoltat, ca majoritatea turcilor(in afara comerciantilor locali) nu vorbesc engleza sau alta limba de circulatie internationala).

Ne-am reintalnit in jurul orei 20.00 in sectorul dedicat oaspetilor, intrarea durand aproximativ o ora (a fost o singura poarta de intrare pentru toti cei 700 de suporteri); au fost interzise betele de steaguri si steagurile, motivandu-se prin normele UEFA. Dupa forcingul de inceput, galeria turcilor s-a vazut redusa la tacere de primul gol (care a coincis in mod fericit cu tortele aprinse in peluza stelista), apoi de reusita lui (!)Nicolita. Impresionanti in anumite momente, dominati de cei 700 de stelisti in altele – mai ales in ultimele 15 minute -, fara coregrafie, cu putine torte (2 torte aprinse dupa al doilea gol) si steaguri, turcii nu mi s-au parut la nivelul imaginii pe care o au, acel “Welcome to Hell” fiind mai mult o sintagma repetata obsesiv decat o descriere a realitatii din tribune. Atmosfera in sectorul ocupat de noi a fost foarte buna, cantandu-se fara incetare pe toata durata partidei dar si dupa incheierea acesteia. De multe ori fondul sonor a fost dominat de galeria noastra, turcii replicand cu fluieraturi. Chiar si dupa 30 de minute de la terminarea partidei suporterii stelisti nu s-au oprit din cantat, intretinand atmosfera cu o noua melodie initiata de baietii din peluza sud.

Dupa meci, aceleasi probleme cu autocarele, soferii nedorind sa vina sa ne ia de la stadion. Intrucat perspectiva de a merge 100 de oameni, cativa kilometri, cu steaguri si bete de steaguri, prin mijlocul turcilor proaspat iesiti de la meci nu ni s-a parut o idee chiar buna, ne-am urcat in autocarele celor de la peluza nord, care ne-au lasat langa podul Galata. Dupa inca o ora in care s-au plimbat prin tot Istanbulul, au ajuns si autocarele noastre in acel loc. Drumul spre casa a fost linistit, multi dintre noi preferand un somn odihnitor dupa o zi plina de evenimente, iar in Bucuresti am ajuns in jurul orei 15.30.

Exceptand micile probleme legate de transport, deplasarea a fost o reusita. Vom incerca – in functie de distanta, posibilitati si interesul manifestat de userii fcsteaua.ro – sa realizam deplasari si in meciurile din grupe (fie ele LC sau cupa UEFA), eventual cu un numar mai mare de persoane/autocare. Va reamintim ca in calitate de membri AISS, puteti sa ne ajutati sa realizam astfel de deplasari – credeti-ne ca nu ne-a fost deloc usor – avand in acelasi timp prioritate la inscriere si o reducere (semnificativa) a costului deplasarii.

Va multumim tutoror celor care au fost alaturi de noi, in autocare sau pe site, si ne auzim inaintea meciurilor din grupe !

Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti

Galerii foto:

Stelistii domina atmosfera de pe stadionul Ali Sami Yen


Categoria: Deplasari

  • Pagini

  • Arhiva